Yrittäjiä lyödään

Julkaistu:

Yrittäjiä lyödään. Kuopiolaiset ravintola-alan yrittäjät yllätettiin eilen melkoisella pommilla. Ravintolat menevät maanantaina kiinni täälläkin. Uutinen ihmetyttää, surettaa ja vihastuttaa. Pohjois-Savo on edelleen koronan osalta niin sanotusti perustasolla. Tartuntoja on, mutta korona ei leviä. Toki brittimuunnos on jo täälläkin ja se on tarttuvampi ja tappavampi. Tämäkin on jo kuitenkin tiedetty useamman kuukauden ajan, kiitos vuotavien rajojen. A-studiossa ihmeteltiin eilen syystäkin miksi muissa Euroopan maissa vaaditaan rajan ylityksessä todistus koronatestistä tai rokotteesta, mutta Suomessa ei?

Yrittäjien näkökulmasta hallituksen toiminta näyttää sekavalta. Viranomaiset, politikot ja hallitus kiistelevät julkisuudessa laintulkinnasta. Sen lisäksi päätökset tulevat täysin yllättäen. Moni yrittäjä käy tällä hetkellä yhteistoimintaneuvotteluita lomautusajan ollessa 14 vuorokautta. Miksi lomautusilmoitusaika on edellen 14 vuorokautta, vaikka koronan kiihtyminen ja leviäminen on ollut jo pitkään tiedossa? Hallituksen päätöksenteosta voi tehdä sen johtopäätöksen, että asioita ei osata miettiä yrittäjien näkökulmasta. Tähän tarvitaan muutosta.

Demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen kannattajat ovat huolissaan tästä toiminnasta. Huolen on herättänyt hallituksen epäröinti koskien valmiuslain käyttöönottoa ilman käyttöönottoasetusta. Samoin viestinnän keskittäminen valtioneuvoston kansliaan ja lainsäädännön aikataulujen sanelu. Kun päätökset tulevat kaiken tämän keskellä yllättäen nurkan takaa, voi vaan kysyä, tunteeko hallitus yrittäjien tuskan? Minusta holtittomuutta ei voi perustella sillä, että valtio korvaa esimerkiksi ravintola-alan yrittäjille palkat. Piikki on auki, kuka maksaa lopullisen laskun?

Nyt jos koskaan on tärkeää, että päätöksenteko on ennakoitavaa ja yrittäjien tarpeet huomioon ottavaa. Asiantuntijat ovat korostaneet nopeaa reagointia ja varautumista virusmuunnosten leviämisen estämiseksi. Herääkin kysymys, miksi Niinistön koronanyrkkiä ei hyväksytty?

Kaikesta huolimatta, tehdään kaikkemme, että yrittäjät ja kaikki muutkin jaksavat tämän yli! Onneksi take away kuitenkin toimii!

Karoliina

Lisää julkaisuja

25.5.2021

Apua on saatava varhemmin

Savon Sanomien julkaisema mielipidekirjoitukseni 25.5.2021 Savon Sanomat ovat uutisoineet nuorten vaikeuksista saada apua mielenterveysongelmiinsa. Nuorten perheissä tunnetaan syvää toivottomuutta. Avun

24.2.2021

Lasten oma strategia

Valtioneuvosto julkaisi eilen lapsistrategian (julkaisu 2021:8). Lapsistrategian visiona on lasten oikeuksia kunnioittava Suomi. Strategia terminä ja ajatuksena voi helposti tuntua

22.2.2021

Ennaltaehkäisy ennen kaikkea!

Koskelan tapaus on herättänyt tarpeellista keskustelua lapsuuden kriiseistä ja haasteista. On selvää, että korona on vaikuttanut lasten hyvinvointiin. Koskelan kaltaiset