SAVON SANOMAT 25.5.2021

Savon Sanomat on uutisoinut kuopiolaisen nuorten vaikeuksista saada apua mielenterveysongelmiinsa. Nuorten perheissä tunnetaan syvää toivottomuutta. Avun saamista on jouduttu odottamaan useita kuukausia. Kuopiossa sadan nuoren kohdalla ei toteutunut hoitotakuu viime vuonna.

Korona on tappanut Suomessa vuoden aikana saman verran kuin Suomessa tehdään vuosittain itsemurhia. Epäilen, että jokainen itsemurhaan päätyvä on yrittänyt saada apua, mutta sitä ei ole ehtinyt saada. Ennen kuin elämä päättyy oman käden kautta, ehtii ihminen kokemaan kivuliaan tuskien taipaleen. Tuo taival koskee monen läheisenkin elämää.

Kuopiossa varhaisen avun tarjoaminen perheille on ollut haastavaa jo pitkään. Vuonna 2013 lehdissä kirjoitettiin, että jono perheneuvolaan oli kolme kuukautta. Keskimääräinen jonotusaika on tuplaantunut seitsemässä vuodessa. Tällä hetkellä jonotusaika on kuusi, jopa seitsemän kuukautta. Kuopion perheneuvolan henkilöstöresurssit suhteutettuna väestömäärään on ollut alle valtakunnallisten suositusten. Jos avun saaminen ei onnistu jo varhaisessa vaiheessa, ongelmat kertaantuvat ja syvenevät. Tämä näkyy lastensuojelun tarpeen sekä mielenterveyspalveluiden jonojen kasvuna.

Kokoomus ajaa terapiatakuuta. Yksilön hädän lisäksi mielenterveyden ongelmien yleistyminen on valtava yhteiskunnallinen haaste. Mielenterveyden häiriöt ovat nousseet yleisimmäksi syyksi sairauspäivärahan saamiselle. Haasteeseen pitää tarttua niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti täällä Kuopiossa.

 

Karoliina Partanen

asianajaja, varatuomari, kuntavaaliehdokas (kok.)

                                                     

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME