Helpotetaan työssäkäyvien taloudellista pärjäämistä

 

Jokaisen pitäisi pystyä tulemaan toimeen omalla palkallaan. Näin ei kuitenkaan ole. Yleinen kuluttajahintojen nousu ajaa nyt ahdinkoon ennen kaikkea pienituloisia työssä käyviä ihmisiä. Myös eläkeläiset kärsivät hintojen noususta. Suomessa suojataan melko hyvin työelämän ulkopuolella olevat ryhmät viime kädessä toimeentulotuen kautta. Toimeentulossa otetaan myös huomioon hintojen nousu. Entäpä he, jotka käyvät työssä tai saavat eläkettä, mutta eivät selviä verotuksen, inflaation ja menojen kasvun takia tällä hetkellä? 

Oman työni kautta olen huomannut, että erityisesti yksinhuoltajat ja lapsiperheet ovat vahvasti edustettuina työssä käyvien ryhmässä, joiden palkkatulot eivät riitä elämiseen. He tekevät ahkerasti töitä ja kantavat vastuuta, mutta saavat silti vain vähän enemmän käteen kuin sosiaaliturvan varassa olevat. He saavat myös asumistukea. Tai oikeastaan voisi sanoa, että joutuvat sitä selvitäkseen hakemaan.

On pähkähullua, että verotuksen takia työssäkäyvät eivät selviä elämisen kuluista. Käynnissä oleva taloudenkriisi on heikentänyt tilannetta entisestään. Meidän pitää parantaa erityisesti työssäkäyvien pienituloisten maksukykyä tässä talouden kriisissä. Muutoksia on tehtävä myös kriisin jälkeen, jotta jokainen voisi tulla toimeen omalla palkallaan. Paras keino tähän on verotus. Minusta ei ole järkevää, että palkasta viedään veroina niin paljon, että työssäkäyvä joutuu toiselta luukulta hakemaan asumistukea. Byrokratiaa pitäisi pyrkiä vähentämään, ei lisäämään.

 

Poistetaan kannustinloukut – rakennetaan parempaa Suomea työtä tekemällä

 

Ihmisiä pitää kannustaa työn tekemiseen. Työn tekemisen pitää olla aina houkuttelevin vaihtoehto. On tärkeää, että työn tekemisestä palkitaan oikeudenmukaisesti ja ahkeruus näkyy myös lompakossa. Siksi on tärkeää, että ihmiset eivät joudu tilanteeseen, jossa työssä käyminen ei ole kannattavaa. Tiesitkö, että sadat tuhannet suomalaiset ovat kannustinloukussa? Minulla määrä oli todellinen yllätys. Perehtyessäni asiaan olen täysin vakuuttunut siitä, että kannustinloukut ovat Suomessa iso ongelma. Kannustinloukuilla tarkoitetaan tilannetta, jossa työttömän tai osa-aikaisen työntekijän ei kannata ottaa työtä vastaan, koska kotona oleminen on kannattavampaa.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu kovalla työn teolla. Meidän pitää purkaa kannustinloukut ja nostaa työllisyysastetta. Työkykyisistä suomalaisista 315 000 on tilanteessa, jossa työllistymisen seurauksena saatavasta lisätulosta enintään 25 prosenttia jäisi käteen. Tuloloukussa on 611 000 suomalaista. Lisäansioista puolet tai enemmän leikkautuisi pois kiristyvän verotuksen, leikkautuvien tulonsiirtojen ja nousevien päivähoitomaksujen myötä. Käteen jäävät eurot ovat järjestelmän kehnouden takia niin vähäisiä, että työntekoa ei pidetä ensisijaisena ja kannattavana. Ihmisiä tästä on kuitenkin turha syyllistää, sillä mehän toimimme niin kuin meitä kannustetaan toimimaan. Vastuu kannustinloukuista ja niiden poistamisesta on hallituksella ja eduskunnalla. Minä ajattelen, että työnteon on aina oltava taloudellisesti kannattavampaa kuin tukien varassa elämisen. Kannatan vahvasti kannustinloukkujen poistamista; työttömyysturva on porrastettava työttömyyden keston mukaan, lisääntyvien tulojen asumistukea leikkaavaa vaikutusta on lievennettävä ja päivähoitomaksuja on alennettava.

Mitä sinä olet mieltä?

Karoliina Partanen

katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME