Vuodet Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsenenä aukaisivat todella silmäni sille, miten
arvokasta yksin- ja pienyrittäminen koko meidän yhteiskuntamme kannalta on. Olen pienyrittäjän lapsi, ja olen nähnyt yrittämisen läheltä niin hyvässä kuin pahassa. Isäni teki ajoittain vuosia töitä ilman lomaa. Sen seuraaminen on saanut minut yrittäjänä huolehtimaan omasta jaksamisestani. Koen, että jaksamisen tukeminen on keskeisin asia yrittäjyyden tukemisessa. Jaksamista voidaan parantaa monilla toimenpiteillä.
Iso osa yrittäjistä tekee töitä enemmän kuin 40 tuntia viikossa. Joka neljäs yrittäjistä tekee työtä yli 50 tuntia viikossa. Jaksaminen on ongelma yhä useammalla yksinyrittäjälle. Pidän tärkeänä, että yksin- ja pienyrittäjien jaksamista tuetaan verotuksellisesti. Yrittäjien tulee saada tehdä verovähennys omaehtoisesta liikunta- tai kulttuuritoiminnasta. Verovähennys on hyvä porkkana omaan jaksamiseen panostamisessa.

 

Päätöksenteolla on vaikutettava yritysten kasvuhaluun ja työllistämisaikeisiin


Suomessa on melkein 300.000 yritystä, joista jo noin 200.000 on yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjyyden yleistyminen on ollut työelämässä 2000-luvun merkittävin trendi. Yksinyrittäjien asemaa on parannettava määrätietoisesti, koska se vaikuttaa koko kansantalouteen. On tärkeää, että päätöksenteolla vaikutetaan yritysten kasvu- ja työllistämishaluun. Savon Yrittäjien vuonna 2022 tekemän kyselyn mukaan savolaiset pienyrittäjät haluavat kasvua ja hakevat sitä. Tätä tavoitetta pitää tukea myös yksinyrittäjien keskuudessa.

 

Verotuksen keventäminen on paras työkalu kasvuun


Yksin- ja pienyrittäjien kasvuhalua voidaan parantaa ennen kaikkea verotuksellisin keinoin. Kasvua voidaan vauhdittaa arvonlisäveron alarajan korottamisella ainakin 20.000 euroon, ennakkoveron poistamisella, kotitalousvähennyksen korottamisella ja yhteisöveron laskemisella työllistäviltä pienyrittäjiltä. Verotus on oiva keino kasvattaa yritystoimintaa sekä muuttaa harrastustoiminta yritykseksi.

 

Työllistämisen riskejä on helpotettava


Yksinyrittäjät pitävät kasvun suurimpana esteenä työllistämisen kalleutta ja riskiä. Näiden esteiden poistaminen on oleellista työllisyystavoitteen saavuttamisen ja työllisyysasteen nostamisen kannalta. Tukemalla ensimmäistä, toista ja kolmatta rekrytointia, yksin- ja pienyrittäjän olisi helpompi uskaltaa. Useat yrittäjät ovat todenneet, että ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjän uran vaikein päätös. Työllistämistä on helpotettava lisäämällä mahdollisuuksia sopia paikallisesti esimerkiksi ylityö- ja sunnuntaityökorvauksista.

Yrittäjien edellytysten parantaminen on keskeisessä asemassa verokertymän kasvattamisessa. Mitä paremmin yrittäjät jaksavat ja haluavat investoida, sitä paremmin me kaikki voimme.

Annetaan yrittäjille mahdollisuus pitää itsestään ja taloudestamme huolta!

 

Karoliina Partanen, Sinun asiasi ajaja

 

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME