SAVON SANOMAT  22.2.2023

Suomi oli vielä 2000-luvun alkupuolella koulutuksen mallimaa mutta ei ole enää. Kahden vuosikymmenen aikana oppimistulokset ovat laskeneet. Lasten ja nuorten hyvinvointi on heikentynyt, koulutuksen resursseja on vähennetty ja koulutuksen osuus bruttokansantuotteesta on pudonnut viidestä prosentista neljään. Leikkaukset ovat olleet miljardiluokkaa. Suomi on valunut alaspäin OECD-maiden ja Pohjoismaiden resurssivertailussa.

Erityisen huolestuttavaa on myös se, että koulutuksellinen tasa-arvo on heikentymässä. Syrjäytyminen nakertaa suomalaista osaamista ja työvoiman saatavuutta juuri, kun sitä eniten tarvittaisiin.Eduskunnassa puolueet tuntuvat olevan lähes yksimielisiä, että koulutuksesta ei ole enää vara leikata. Ainoastaan keskusta on ilmoittanut, että koulutusta ei rajata leikkausten ulkopuolelle.

Miten rapautumisen suunta on muutettavissa takaisin kukoistukseksi? Mielestämme määrätietoisella koulutuspolitiikalla sekä pitkäjänteisillä teoilla valtion tasolla, kunnissa ja kuntayhtymissä. Arkielämässä meillä kaikilla on vastuuta vanhempina ja lastemme kasvattajina.

Myös Kuopion koulutuspolitiikan on vastattava oppimistulosten laskuun ja varhaiskasvatuksen ja opetuksen haasteisiin. Hyvinvointialueuudistuksen myötä kasvun ja oppimisen palvelualueesta tuli keskeisin kaupungin järjestämisvastuussa oleva palvelualue. Kaupungin toimintakatteesta noin 70 prosenttia käytetään varhaiskasvatuk­sen ja koulutuksen järjestämiseen. Myös rakennusinvestoinnit kohdistuvat jatkossa pääosin päiväkoti- ja kouluverkostoon.

Perusta lasten ja nuorten hyvinvoinnille ja jatko-opinnoille rakennetaan varhaiskasvatuksessa ja yleissivistävässä koulutuksessa. Nyt on aika käydä perusteellinen kasvatus- ja koulutuspoliittinen keskustelu myös Kuopiossa.

Valtuuston on muodostettava yhteinen tilannekuva varhaiskasvatuksen sekä perus- ja lukiopetuksen tilasta sekä toimintaympäristöstä. On haettava yhteistä poliittista tahtoa pitkäjänteisen kehittämisen ja resurssoinnin suunnasta sekä keskeisistä kehittämiskohteista.

Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi kasvatus- ja koulutuspoliittisen ohjelman esittelydiat joulukuussa 2022. Oletimme ohjelman etenevän seuraavaksi kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn edellisen, vuonna 2017 valtuustossa hyväksytyn koulutuspoliittisen ohjelman tavoin. Näin ei kuitenkaan käynyt. Nyt, jos koskaan, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen tilannekuva sekä strategiset kysymykset on oltava kaupunginvaltuuston käsittelyssä ja päätöksenteossa.

 

Kari Sutinen (vihr./sit.)

Karoliina Partanen (kok.)

Kirjoittajat ovat Kuopion kaupungin kasvun ja oppimisen lautakunnan jäseniä.
Partanen on myös kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas.

 

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME