Eduskuntavaalien tuloksen perusteella äänestäjät antoivat luottamuksensa puolueille, jotka puhuivat julkisen talouden sopeuttamisesta ja vastuunkannosta. Mielipidekyselyt vaalien jälkeen ovat osoittaneet, että suurin osa kansalaisista hyväksyy julkisen talouden sopeutustoimien kohdistumisen myös omaan talouteen. Ihmiset ovat huolissaan tulevaisuudesta. Meidän päättäjien tehtävänä on vastata tähän huoleen.

Hallituspohjaneuvottelut jatkuvat tällä viikolla Kokoomuksen Petteri Orpon johdolla. Eduskuntaryhmät ovat käyneet läpi Kokoomuksen esittämiä hallitustunnustelukysymyksiä. Keskeisenä teemana kysymyksissä on valtion talous ja kysymys siitä, sitoutuvatko puolueet Valtiovarainministeriön (VM) joulukuun virkamiespuheenvuorossa esittämään mittaluokkaan julkisen talouden tasapainottamisesta. Kokoomus on esittänyt vaaliohjelmassaan, että julkista taloutta tulee sopeuttaa kahden seuraavan hallituskauden aikana 9 miljardialla eurolla ja alkavalla kaudella noin 6 miljardilla eurolla. Tämä vastaa myös VM:n esittämää mittaluokkaa ja aikataulua.

Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että ilman VM:n kokoluokan julkisen talouden tasapainottamistoimia Suomen taloustilanne tulee olemaan synkkä. Ministeriön tuore talouskatsaus kertoo, että ilman sopeutustoimia julkisyhteisöjen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen jatkaa kasvuaan. Velka kasvaa nopeammin kuin taloutemme pysyvästi. Velkamme on nyt 75 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun sen pitäisi olla alle 60 prosenttia EU:n yhteisten sääntöjen perusteella. Ruotsissa vastaava luku on 32 prosenttia. Miksi tasapainottaminen on sitten niin tärkeää?

Vahva julkinen talous turvaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut tulevaisuudessa. Emme pysty huolehtimaan suomalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista riittävästi, mikäli velkaantuminen jatkuu. Velan kasvaessa myös korkomenot kasvavat ja kulut ovat pois palvelujen tuottamisesta. Tällä hetkellä maksamme korkoja yli kaksi miljardia euroa vuodessa. Kokoomuksen esittämillä sopeutustoimilla tähdätään kestävyysvajeen kuromiseen, velkaantumisen hillitsemiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen.

Yhteiskunnan tärkein tehtävä on turvata sisäinen ja ulkoinen turvallisuus. Turvallisuuden merkitys korostuu jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Julkisia varoja on käytettävä tehokkaasti väestön ikääntymisen ja suurten ikäluokkien eläköitymisen takia myös laadukkaaseen koulutukseen. Koulutuspanostukset luovat hyvinvointia ja tulevaisuuden tekijöitä. Ikääntyvä väestö edellyttää myös sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamista. Koko yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden näkökulmasta on myös tärkeää, että heikoimmassa asemassa olevien ihmisten sosiaaliturva turvataan. Kaikkien näiden toimintojen ylläpitäminen edellyttää välitöntä talouden tasapainottamista.

Tulevat sopeutustoimet vaativat jokaiselta sietokykyä ja kuten Petteri Orpo sanoi ”Edessämme on aika, jolloin joudumme vähän tinkimään. Jos tingimme tänään, huomenna on kaikilla parempi. Keneltäkään ei kuitenkaan vaadita mahdottomia.”

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME