Vappupuhe 1.5.2023

Arvoisat vapunjuhlijat ja kuulijat,

Vietämme tänään vappua, suomalaisen työn juhlapäivää. Työ ja työntekeminen ovat juhlapäivänsä ehdottomasti ansainneet. Suomi voi menestyä vain ja ainoastaan työnteolla.

Juhlapäiviä seuraa aina arki ja arjessa meitä suomalaisia odottaa monet haasteet tulevina vuosina. Haasteet ovat kuitenkin ratkaistavissa. Meidän suomalaisten haasteet ovat ratkaistavissa vapun juhlimisen merkityksellä, eli työtä tekemällä ja työnteolla.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on ollut menestystarina ja ylpeyden aihe meille suomalaisille. Sen päälle on alkanut kerääntymään kuitenkin uhkaavia pilviä. Tällä hetkellä Suomen hyvinvointiyhteiskunta ja sen rahoitus eivät ole kestävällä pohjalla.

Voimme ylläpitää pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa vain pohjoismaisella korkealla työllisyysasteella. Suomi on kuitenkin jäänyt työllisyydessä pahasti jälkeen verrattuna muihin Pohjoismaihin. Ensimmäistä kertaa Suomessa työelämän ulkopuolella on enemmän ihmisiä kuin työelämässä. Ainoa tapa säilyttää hyvinvointiyhteiskunta on tehdä päätöksiä, jotka lisäävät työntekoa Suomessa. Työ ja sen tekemisen tärkeys on asetettava politiikassa etusijalle tulevina vuosina. Nyt ei ole aika haaveilla nelipäiväisestä työviikosta.

Suomalaisten haasteiden ratkaiseminen edellyttää työllisyysasteen nostamista sekä sitä, että me toivotamme Suomeen kaikki työtä tekevät lämpimästi tervetulleiksi. Työllisyysasteen nostamiseen me tarvitsemme vahvaksi kumppaniksi työllistäviä ja kasvuhaluisia yrittäjiä, jotka ovat valmiita riskinottamiseen epäonnistumisenkin uhalla. Meidän suomalaisten on muistettava antaa tukemme yrittäjille, jotka epäonnistuvat. Toivottaa olisi, että heitä ei herjattaisi lehtien palstoilla.

Suomen menestys ja vaurauden nousu ovat perustuneet ennen kaikkea ahkeruuteen. Uskoon siitä, että omalla työllä ja yrittämisellä voi pitää itsestänsä ja perheestänsä huolta. Me suomalaiset olemme tunnetusti olleet tunnollista kansaa, joka on tottunut yrittämään ja tekemään työtä.

Ahkeruus ei saa kuitenkaan olla vain hyve. Ahkeruudesta pitää palkita. Valitettavasti Suomessa palkansaajienkin köyhyydestä on tullut arkipäivää. Useat koulutetut ovat kertoneet, että kustannusten nousu ja palkan verotus ovat johtaneet siihen, että palkalla ei enää tule toimeen. Matalapalkka-alojen verotus Suomessa on kohtuutonta. On nöyryyttävä hankkia koulutus, tehdä töitä ja hakea samalla yhteiskunnan tukea elämiseen. Nykyään kyse ei ole pelkästään asumistuesta vaan myös ruoka-avusta. Enää ei auta edes se, että on pienet menot.

Työn tekemisen, ahkeruuden ja yrittämisen pitää olla aina kannattavaa ja siitä tulee palkita oikeudenmukaisesti. Verotusta keventämällä luomme ihmisille mahdollisuuden pitää itsestään huolta. Verotuksen keventämisen pitää kohdistua kaikkiin tuloluokkiin, mutta erityisesti heille, jotka joutuvat hakemaan asumiseen ja muuhun elämiseen tukea työn tekemisen ohella.

Suomen eurooppalaisittain verrattuna korkeaa veroastetta on pystyttävä laskemaan. Liian korkea veroaste näivettää yrittämistä, ahkeruutta ja toimeliaisuutta. Palkkojen verotuksen alentaminen johtaisi usean palkansaajan osalta sosiaalietuuksien tarpeen vähentymiseen. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus tulla toimeen omalla palkallaan. 

Yhteiskunnan tärkein tehtävä on turvata yhteiskuntarauha ja turvallisuus. Lisäksi me kokoomuslaiset haluamme panostaa laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, koulutukseen sekä terveyspalveluihin. Myös kaikista heikommassa asemassa olevista on pidettävä huolta. Julkisten palveluiden rahoitus ei voi perustua velalla elämiseen. Palveluiden rahoitus vaatii työn tekemistä jokaiselta työkykyiseltä, myös osatyökykyisiltä. Tulevina vuosina työnteosta on tehtävä helpompaa poistamalla kannustinloukkuja ja helpottamalla byrokratiaa. Vain työtä tekemällä ja yrittämällä voimme huolehtia kaikista suomalaisista asuinpaikasta, tulotasosta ja varallisuudesta riippumatta.

Työ on toimeentulon ja vaurastumisen lähde. Meidän pitäisi puhua myös työnteon muistakin merkityksistä, kuten työn vaikutuksesta mielenterveyteen, jaksamiseen, merkityksellisyyden kokemiseen ja hyvinvointia lisääviin ihmissuhteisiin. Vietämme ison osan elämästämme työn parissa. Siksi on merkityksellistä, millaista työelämä on. Työhyvinvointi on keskeinen osa työikäisen väestön kokonaishyvinvointia. On tärkeää, että työ koetaan arvokkaaksi, merkitykselliseksi ja mielekkääksi. Työn tekemistä tulevaisuudessa on tuettava myös liikunnan merkityksen kasvattamisella. Nyt on aika nousta ylös, lähteä ulos ja lenkille.

On myös tärkeää, ettei kukaan joudu syrjityksi tai muuten kaltoin kohdelluksi työpaikallaan. Pidetään huolta, että jokainen työyhteisön jäsen työntekijästä esimieheen saa osakseen kunnioittavaa, oikeudenmukaista ja reilua kohtelua. Tähän voimme jokainen vaikuttaa omilla toimillamme.

Työntekeminen ja sen sääntely on murroksessa. Tulevina vuosina on tärkeää, että vastakkainasettelu vähenee ja yhteen puhaltamisen merkitys kasvaa. Ilman yhteistyötä ja toistemme ymmärrystä emme voi tehdä työmarkkinoiden edellyttämiä tarvittavia muutoksia.

Suomalaiset ansaitsevat toimintakykyisen hallituksen, joka kykenee tekemään päätöksiä hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi. Tekemättä ei voi nimittäin enää jättää. Emme ei voi enää jatkaa paisuvien lisämenojen, kasvavan velan ja kiristyvän verotuksen tiellä. Suomi tarvitsee hallituksen, joka haluaa vahvistaa talouskasvua ja pelastaa hyvinvointivaltion rahoituksen.

Kokoomuksen lupaus on, että tulemme rakentamaan seuraavat vuodet taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti vahvaa Suomea, jossa kannetaan huolta julkisen talouden kestävyydestä, heikoimmassa asemassa olevista sekä ilmastosta ja suomalaisesta luonnosta. Terve talous on edellytys sille, että suomalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista voidaan pitää huolta.

Kaikkien suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa kyseenalaistavien asioiden keskellä me emme saa unohtaa Ukrainaa ja ukrainalaisia. Me emme saa jättää Ukrainaa ja ukrainalaisia yksin. On oikein, että autamme maata niin poliittisesti, taloudellisesti kuin aseellisestikin. Ukrainalaiset taistelevat urheasti koko Euroopan puolesta. Meidän apumme ja tukemme on vähintä mitä voimme tehdä.

Meidän on toivotettava ja otettava Ukrainan pakolaiset vastaan lämmöllä. Meidän on kohdeltava ukrainalaisia siten kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan samassa tilanteessa.

Ukrainan auttamisen lisäksi meidän on asetettava Venäjälle ankarimmat mahdolliset pakotteet hyökkäyssodan pysäyttämiseksi. Putin ja Venäjän hallinto on saatettava vastuuseen teoistaan. Kansainvälisen yhteisön on aloitettava välittömästi laaja tutkinta Ukrainassa tapahtuneista sotarikoksista. Tapaukset ja tekijät on vietävä kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen Haagiin.

Suomen menestymisen avaimet ovat lopulta kovin yksinkertaiset. Menestymme jatkossakin laajalla sivistyksellä, korkealla osaamisella ja ahkeralla työnteolla. Pärjäämme takuulla suomalaisella tulevaisuudenuskolla, sisulla ja ahkeruudella, kuten olemme pärjänneet tähänkin asti.

Nostakaamme siis malja Suomen menestykselle ja työn arvostukselle! Iloista vappua kaikille!

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME