Puhe täysistunnossa 27.6.2023 osa 1

Arvoisa rouva puhemies, 

 

Orpon hallitusohjelmalla lisätään ihmisten luottamusta yhteiskuntamme tulevaisuutta kohtaan. Maailman muuttuessa nopeasti on tärkeää, että me panostamme turvallisuuteen, luomme yrittämisen ja työntekemisen edellytyksiä sekä investoimme tulevaisuuteen historiallisella tavalla. 

 

Luottamusta lisäävät toimet tullaan tekemään hetkellä, joka on viimeinen Suomen suunnan kääntämiseksi. Vaalitulos osoitti, että suomalaiset uskovat ja luottavat siihen, että maamme asioita voidaan hoitaa muutenkin kuin velkaantumalla.

 

Hallitusohjelman punainen lanka onkin turvallisuuden ja vakauden lisääminen kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Haluamme lisätä turvallisuutta muun muassa taittamalla velkaantumista, nopeuttamalla ihmisten hoitoon pääsyä, panostamalla peruskoulutukseen ja tukemalla puhtaan energian investointeja.

 

Arvoisa rouva puhemies,

 

Ihmisillä on tällä hetkellä suuri hätä – lääkäriin ei pääse eikä omille vanhemmille saa hoitoa. Usealla hyvinvointialueella päivystykset ovat täyttyneet ihmisistä, joiden sairaudet ja hoidon tarve pitäisi hoitaa aivan muualla kuin päivystyksessä. 

 

Orpon hallitusohjelma panostaakin peruspalveluihin – palveluihin, joita viime hallituksen tekemät päätökset kurjisti. Viime aikoina olemme joutuneet todistamaan, että mitoitukset ja määräykset eivät hoida ketään. Palveluiden saaminen on täysin riippuvaista alan työntekijöistä. 

 

Viime hallituskaudella hoitajamitoitus tehtiin tilanteessa, jossa sitä ei pystytty toteuttamaan. Suomessa ei ollut, eikä ole hoitajia niin paljon, että mitoitusmääräykset voitaisiin täyttää säädetyssä ajassa. 

Lain voimaantulon jälkeen julkisella ja yksityisellä sektorilla on suljettu osastoja ja hoivapaikkoja tuhansien paikkojen edestä, joka on johtanut monen osalta kohtuuttomiin tilanteisiin.

Viimeksi tänä aamuna uutisoitiin, että esimerkiksi Pohjois-Savossa, Kymenlaaksossa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Lapissa suljetaan vuodeosastoja kesän ajaksi. Tätäkö lailla tavoitettiin? Hallitusohjelma tarttuu hoitajien määrän lisäämiseen ja työnkuvanmuutoksiin kriittisellä hetkellä. Hoitajien on saatava tehdä osaamisensa ja koulutuksensa mukaista työtä. 

 

Arvoisa rouva puhemies, 

 

Hallitusohjelma lisää yhteiskuntamme turvallisuutta vahvistamalla oikeusvaltiota ja parantamalla oikeusturvan saatavuutta. 

 

Nopeasti ja laadukkaasti toimiva oikeuslaitos on kansalaisten arjen, talouselämän ja muiden yhteiskunnan toimintojen näkökulmasta elintärkeää. Oikeusprosessien kohtuuton kesto on Suomen todellinen ihmisoikeusloukkaus, jonka tämä hallitus korjaa. 

 

Hallitus haluaa myös tiukentaa rangaistuksia ja parantaa uhrin asemaa. Yhtenä esimerkkinä tästä on laittomien lakkojen sanktioiden korottaminen. Hallitus pitää suomalaista yhteiskuntaa laittomien lakkojen uhrina. 

 

Laittomien lakkojen oikeudenmukainen sanktioiminen tulee lisäämään yhteiskuntarauhaa. Entisenä AY-lakimiehenä ja asianajajana minua on suunnattomasti ihmetyttänyt koko työurani ajan se, että yhteiskunnassamme on pitkään puolustettu työmarkkinoilla rehottavaa laittomuutta. 

 

Vuosien 2000–2015 aikana olemme menettäneet lähes 600.000 työpäivää laittomien lakkojen vuoksi. Ruotsissa samana aikana menetettiin vain 4.000 työpäivää. Kysynkin laittomien lakkojen kannattajilta – tiedättekö te, kuinka paljon Suomi on menettänyt verotuloja näiden laittomien lakkojen seurauksena — verotuloja joilla maksetaan muun muassa julkisia palveluita.

 

Olemme kuulleet tänään tässä salissa, että Suomi ei ole erityisen lakkoherkkä maa. Tämä on erikoinen väite, jos vertaamme Suomea esimerkiksi Ruotsiin pelkästään laittomien lakkojen osalta. Vuosina 2000–2015 laittomia lakkoja on Suomessa pidetty yli 1 600, mutta Ruotsissa vain 31.

 

Elämme yhteiskunnassa, jossa lähtökohtaisesti kaikkea laitonta pidetään vääränä. Suomalaiset ovat lainkuuliaisia – kuitenkin tässä asiassa koko Suomea on pidetty varpaillaan. Tämä muutos ei ole kohti huonompaa ja kyykyttävää Suomea, vaan kohti vakaampaa Suomea. 

 

 

Arvoisa rouva puhemies,

 

 

Suomessa on huutava työvoimapula. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuudesta on Suomessa lyhyessä ajassa tullut merkittävä ongelma. On jopa kysytty, että saako edes taantuma katoamaan tätä kasvun esteenä olevaa pulaa. Tätä todellista ongelmaa vasten, opposition maalaama kyykytyspolitiikka ja potkulakimaalailu eivät perustu ainakaan yrittäjien arkeen, vaan pelotteluun. Kukaan työnantaja ei unelmoi siitä, että pääsisi irtisanomaan työntekijänsä. Lainsäädäntö ei myöskään tule muuttumaan niin, että pärstäkerroin ratkaisee.

 

Hallitusohjelman kirjaus koskee työsopimuslakiin kirjattua irtisanomista koskevaa lain yleissäännöstä, jota täydentää lain eri irtisanomistilanteita koskevat tilanteet. Ei työsopimuslakia pyyhitä lakikirjasta pois. Muutos tuleekin turvaamaan yritysten halua rekrytoida ja on sitä kautta jokaisen työtä hakevan etu.

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME