Puhe täysistunnossa 27.6.2023 osa 2

Arvoisa puhemies,

 

Olen tyytyväinen, että Suomea on verrattu tänään Ruotsiin työmarkkinauudistuksen osalta myös opposition toimesta, sillä sinne meidän kannattaakin katseemme kääntää. Ruotsissa uudistuksia on osattu tehdä yhteiskuntaa rakentavalla ja uudistavalla tavalla jo 1990-luvulla, mikä on johtanut Ruotsissa lakkojen vähenemiseen. 

 

Suomessa suurta laittomien lakkojen määrää selittävät keskitetty palkkamalli, työnantajien ja työntekijöiden vanhat vastakkainasettelut ja heikko lainkuuliaisuus laittomien lakkojen osalta, ei se, että Ruotsissa osataan sopia paremmin. Laitonta lakkoilua ovat lisänneet myös välttämättömien ja tarpeellisten uudistusten vastustaminen. 

 

Ruotsissa laittomat lakot pystyttiin kitkemään miltei kokonaan 1990-luvulla, kun palkkamalli uudistettiin niin sanotuksi teollisuussopimukseksi, jossa vientiteollisuus määrittelee palkankorotusnormin. Tarvitsemme yhteistyötä tulevina vuosina ja sitä tulemme lisäämään Ruotsin mallin mukaisesti hallitusohjelman kirjauksella, jonka mukaan Suomen pitkän tähtäimen kilpailukyvyn vahvistamiseksi hallitus vahvistaa vientivetoista työmarkkinamallia.

 

Lisäksi vahva paikallisen sopimisen kulttuuri

                

Lisäksi työriitojen sovittelussa ja työtuomioistuimessa on Ruotsissa paremmat mahdollisuudet tukea työrauhaa, tässä edustaja Lyly on aivan oikeassa. Hallitus aikookin selvittää keinoja, joilla me voimme Suomessa ennaltaehkäistä työtaisteluja ja edistää vapaaehtoista sovittelua. 

 

 

Arvoisa puhemies, 

 

Iloitsen siitä, että rakas kotiseutuni Savo-Karjala on nostettu esille tässä salissa useita kertoja keskusteluiden aikana. 

 

Huolta on herättänyt se, että Orpon hallitus kohdistaa ”VAIN” lähes puoli miljardia euroa Itä-Suomen tie- ja rataverkkoon — mm. 250 miljoonaa euroa Karjalan radalle ja 140 miljoonaa euroa 5-tielle. 

 

Savo-Karjalan ihmiset ja elinkeinoelämä ovat kaivanneet näitä investointeita jo pitkään ja nyt Orpon hallitus vihdoin toteuttaa ne. Investoinneilla me haluamme panostaa yrittämiseen, tavaroiden, ihmisten ja palveluiden liikkumiseen. 

 

 

Näiden hankkeiden lisäksi on tärkeää pitää huolta myös vaalipiirin keskuskaupunkien Joensuun ja Kuopion välisen kulkuyhteyden ja turvallisuuden parantamisesta. 

 

Arvoisa puhemies, 

 

Vielä viimeiseksi haluan osoittaa tukeni edustaja Merisen puheelle. Edellisessä työssäni opin, että vaikeatkin asiat ratkeavat kysymällä, keskustelemalla ja neuvottelemalla. Jos emme ymmärrä toisiamme, kysytään, keskustellaan ja vedetään sen jälkeen johtopäätökset. Ei toimita niin, että vedetään johtopäätökset ennen kysymyksiä ja keskustelua. Tällainen toiminta lisää eripuraa niin tässä salissa kuin myös tämän salin ulkopuolisten toimijoiden tekemänä. Kysyjä ei tieltä eksy. 

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]