Itä-Suomen saavutettavuutta parannetaan

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi sisältää monia tärkeitä kasvua vahvistavia päätöksiä sekä konkreettisia tekoja Itä-Suomen saavuttavuuden parantamiseksi. Budjettiriihessä päätettiin, että eräät maakuntalennot turvataan valtion rahoituksella vuoden 2026 maaliskuuhun saakka ja tämä tarkoittaa sitä, että myös jatkossa Joensuuhun pääsee lentämällä.

Hallitus asettaa VT 5 Kuopio-Leppävirta välin suunnittelun kiireellisesti edistettäviin hankkeisiin ja suunnittelu on määrä aloittaa vuonna 2024. Hankkeen aikataulun nopeuttaminen oli tärkeä satsaus ja se luo työtä alueellemme. Lisäksi Savonradan investoinnin suunnittelun käynnistämiseksi varataan 3 miljoonaa euroa ensi vuodelle. Savonradan panostukset on yksi hallitusohjelman keskeisiä investointeja ja rataa edistetään jo hallituskauden alkuvaiheessa.

Hallitus panostaa myös kokonaisturvallisuuteen ja pelastajien kouluttamiseen lisäämällä pelastajakoulutuksen määrärahoja 3,5 miljoonalla eurolla suhteessa tekniseen kehykseen. Lisäksi hallitus puutuu nuoriso- ja jengirikollisuuteen lisäämällä mm. poliisin määrärahoja 8 % suhteessa vuoden 2023 tasoon ja nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn suunnataan hankerahoitusta sekä huumevalistuksen osalta resursseja lisätään.

Koulutus ja siihen kohdistuvat panostukset ovat puhuttaneet. Koulutukseen ollaan tekemässä panostuksia niin, että peruskoulutuksen rahoitusta vahvistetaan ensi vuonna 50 miljoonalla eurolla. Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen osoitetaan 11,7 miljoonaa euroa vuodelle 2024. Myös oppimisen tukeen toisella asteella esitetään 10 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Näillä toimilla haluamme edistää kasvua ja turvata yritystoiminnan sekä työllistymisen edellytyksiä koko Suomessa. Vahva ja välittävä Suomi, sitä me rakennamme.

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]