Päätäntävalta täytyy pitää hyvinvointialueilla

Viikko sitten maanantaina Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuuston kokouksessa sanoin, että olemme toteuttamassa viime hallituskautena toteutettua sote-uudistusta. Uudistusta, joka velvoittaa hyvinvointialueita kattamaan alijäämät kolmen vuoden aikana. Määräaika on ollut tiedossa lain voimaantulosta saakka, eikä se ole voinut tulla kenelläkään yllätyksenä.

Silti keskustalaiset syyttivät minua viime viikolla lehdissä ”märän rätin kasvoille heittämisestä”, vaikka minulla tai Orpon hallituksella ei ole mitään tekemistä säädetyn aikamääreen kanssa. Marinin hallitus vei läpi soten uudistuksen vastoin asiantuntijalausuntoja. Kaikki Kokoomuksen esittämät pelot ovat käyneet toteen.

Hallintouudistus ei pelastanut palveluita eikä tuonut osaajia alalle. Päinvastoin olemme viime aikoina lukeneet esimerkiksi hinnakkaiden ostopalveluiden käyttämisestä lääkäripalveluissa. Puhuin ostopalveluiden käytöstä keväällä valtuustossa ja varoitin, että olemme menossa
huonoon suuntaan. Silloinkin minua arvosteltiin keskustan suunnalta ja ihmeteltiin miten kokoomuslainen on ostopalveluita vastaan. Nostin esille muun muassa palveluiden käytön vaikutuksen oman henkilökunnan motivaatioon. Minua vähäteltiin.

Toivon, että jokainen päättäjä lukee tämän Helsingin Sanomien artikkelin keikkalääkäreiden käytöstä julkisessa terveydenhuollossa.

Artikkelissa todetaan muun muassa seuraavaa;

”Erikoissairaanhoidosta keikkailevat lääkärit ovat useimmiten kokeneita ja päteviä. Silloinkin ongelmana on, että he eivät yleensä osallistu työn kehittämiseen tai nuorten lääkäreiden kouluttamiseen. Ne jäävät vakituisten virkalääkärien tehtäväksi.”

”Myös hoitotakuun kiristäminen on johtanut keikkalääkäreiden käyttöön, jos tavoitteeseen ei ole muuten päästy.”

”Heikki Laineen (anestesiaylilääkäri) pitää hoitotakuun kiristämistä syöttönä terveyspalveluyritysten lapaan. Hänestä ei ole järkeä kiristää tavoitteita, kun edellisiäkään ei ole saavutettu. Hän vertaa tilannetta varusmiesten juoksukuntoon. Jos ollaan huolissaan siitä, etteivät varusmiehet jaksa juosta Cooperissa 2500 metriä, niin ei kai se auta, että nostetaan tavoite 3000 metriin.”

Ostopalveluiden lisääntyminen lääkäripalveluissa ei ole tämän hallituksen syytä eikä meidän tekemien päätösten seurausta.

Nyt on kuitenkin mentävä eteenpäin ja otettava ihmisten ahdinko ja palveluiden tarve tosissaan. Siksi Orpon hallitus aloittaa muun muassa seuraavat toimenpiteet;

1. Säädämme lasten ja nuorten terapiatakuun sekä luomme aidon hoitotakuumallin, jossa hoitotakuuajan ylittyessä asiakkaalla on aina oikeus palveluseteliin tai maksusitoumukseen.

2. Kevennämme hyvinvointialueiden taakkaa purkamalla perusterveydenhuollon hoitojonoja. Hallituskauden aikana kohdennetaan 335 miljoonaa kertaluonteista rahoitusta Kela-korvauksiin. Tämä hyödyttää erityisesti Pohjois-Savoa, sillä maakunnassamme asuu paljon sairastavia ja ikääntyviä ihmisiä, jotka tutkimusten mukaan käyttävät paljon KELA-korvausta.

3. Valmistelemme rahoitusmallin kannustavuuteen ja ohjaavuuteen tähtääviä rakenteellisia muutoksia. Uskon, että myös Pohjois-Savo hyötyy tästä uudesta mallista. Nykyinen malli palvelee kaikista huonoiten juuri Pohjois-Savon kaltaisia sairaita alueita, sillä sairastavuus ei nosta rahoitusta tarpeeksi, vaikkakin sairastavuus nimenomaisesti synnyttää eniten kuluja.

4. Teemme laaja-alaisia toimia hoitohenkilöpulan ratkaisemiseksi – tärkeimpänä pidän sitä, että ammattilaisten työajan käyttöä kehitetään niin, että ammattilaiset voivat keskittyä varsinaiseen hoito- ja hoivatyöhön ja

5. Kiinnitämme huomiota perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuteen, ikääntyneiden kotona pärjäämiseen sekä mielenterveyspalveluiden saatavuuteen.

On myös tärkeää muistaa, että me emme selviäisi palveluiden tuottamisesta ilman pieniä ja keskisuuria yrittäjiä, jotka tuottavat esimerkiksi vanhuspalveluita. Ilman heitä me emme selviäisi!

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukse

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]