Kuinka hallitus parantaa nuorten asemaa?

Viime päivinä oppositio on maalannut mustavalkeaa kuvaa hallituksen toimista, jotka kohdistuvat nuoriin. Puheissa toistuu uhkakuvien maalailu ja toivottomuus. Todellisuudessa tilanne ei ole toivoton. Orpon hallitus haluaa vahvistaa nuorten uskoa omaan tulevaisuuteensa sekä jättää tämän maan tuleville sukupolville paremmassa kunnossa, kuin mitä se tällä hetkellä on.

Otamme vakavissamme huolen nuorten mielenterveydestä ja tunnistamme ongelman hoitoonpääsyn vaikeuksista. Hallitus toteuttaakin pitkään kaivatun lasten ja nuorten terapiatakuun, joka mahdollistaa yhdenvertaisen ja joustavan pääsyn tarpeen mukaiseen hoitoon perusterveydenhuollossa. Lisäksi aiomme uudistaa psykoterapeuttien koulutusta tekemällä koulutuksesta kaksi portaisen ja ensimmäisen portaan koulutuksesta maksuttoman? Tällä vastaamme alalla vallitsevaan osaajapulaan.

Neljän vuoden aikana hallitus lisää pysyvästi perusopetuksen rahoitusta 200 miljoonalla eurolla. Tämä jos joku on aito tulevaisuusteko sekä panostus nuoriin. Olemme pudonneet koulutuksen mallimaasta monta askelta alas, ja nyt on aika kääntää suunta. Kun peruskoulutus on kunnossa, varmistamme nuortemme riittävän osaamis- ja koulutustason. Tarvitsemme kipeästi kaikki mukaan yhteiskuntamme rakentamiseen. Meillä ei ole varaa siihen, että yksikään nuori tippuu kelkasta. Perusopetukseen tehtävien rahallisten panostusten lisäksi vahvistamme erilaisten oppijoiden tukemista uudistamalla kolmiportaisen tuen mallia vastamaan paremmin käsillä oleviin haasteisiin. Haluamme turvata riittävän tuen sekä vähentää opetushenkilöstön hallinnollista taakkaa. Vakiinnutamme myös perusopetuksen tasa-arvorahoituksen määrärahatason. Tämä takaa perusopetuksemme laadun, vähentää oppimiseroja ja segregaatiota sekä kiinnitämme huomiota oppimisryhmien kokoon, jotta ne olisivat mahdollisimman hyvät oppimisen kannalta.

Lukiokoulutuksessa haluamme kehittää parempaa opinto-ohjausta sekä moniammatillista tukea, jotta siirtyminen koulupolulla eteenpäin olisi helpompaa. Takaamme myös mahdollisuuden lukiokoulutukseen harvaan asutuilla alueilla ja uudistamme lukioiden rahoitusmallia vastamaan paremmin todellisia kustannuksia. Kirjaamme lakiin lukio-opiskelijoiden oikeuden tukiopetukseen. Ammatillista koulutusta kehitämme lisäämällä työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Tällä takaamme mahdollisuuden oppia käytännön läheisemmin ja helpotamme nuorten työllistymistä. Tämä palvelee myös työvoimapulassa kamppailevia yrityksiä, jotka aidosti ovat toivoneet oppisopimuskoulutuksen lisäämistä.

Korkeakoulutuksen aloituspaikkoja lisätään ja omarahoituksen hankkimiseen kannustetaan. Vuodelle 2024 olemme osoittamassa 11,7 miljoonaa euroa korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen ja koko hallituskauden aikana 41,3 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle lisäämme T&K-rahoja 280 miljoonalla eurolla ja koko hallituskauden aikana lähes miljardilla eurolla. Näillä toimilla parannamme nuorten mahdollisuutta päästä kiinni korkeakoulupaikkaan. Parannamme myös tutkimus- ja innovaatiomahdollisuuksia.

Hallitus, opposition väitteistä huolimatta, ei ole tuhoamassa nuorten mahdollisuutta kouluttautua ja toteuttaa itseään. Täytyy myös muistaa, että hallituksen tekemät parannukset työmarkkinoihin parantavat nuorten mahdollisuuksia työllistyä paremmin. Koulutus on paras keino parantaa omaa mahdollisuutta työllistyä ja siksi hallitus panostaa näin merkittävästi niin perusopetukseen kuin korkeakouluihin.

Toivoisin myös opposition viestivän opiskelijoille, että paras keino parantaa omia työllistymismahdollisuuksia valmistumisen jälkeen, on hankkia opiskelujen aikana työkokemusta. se ei tarkoita sitä, että pitäisi työskennellä täyspäiväisesti opintojen ohella. Kaikki työkokemus on erittäin arvokasta. 

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME