Kehysriihen päätöksillä taitamme velkaantumiskehityksen

Hallitus on juuri päättänyt kehysriihessä mittavista lisätoimista julkisen talouden sopeuttamiseksi. Julkista taloutta sopeutetaan kehysriihen päätöksillä jo hallitusohjelmassa sovitun 6 miljardin lisäksi 3 miljardilla eurolla. Taloutta täytyy sopeuttaa lisää vuosi sitten hallitusneuvotteluissa sovittujen säästöjen lisäksi, koska talouden kuva on heikentynyt edelleen. Heikentyneen taloustilanteen syynä on verokertymän lasku, sote-menojen odotettua suurempi kasvu sekä heikentyvä huoltosuhteemme. 

Näillä sopeutustoimilla haluamme taittaa velkaantumisen ja turvata hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuden. 

Julkisen talouden tulee olla kestävällä pohjalla, jotta voimme huolehtia julkisista palveluista ja turvallisuudestamme. Ilman näitä päätöksiä velkaantumisasteemme olisi siinä tilanteessa, että joutuisimme Euroopan unionin alijäämämenettelyyn. Menettelyyn joutuminen tarkoittaisi sitä, että me emme enää tekisi päätöksiä itse taloudestamme. 

Tehdyt päätökset ovat kipeitä ja ne koskevat laajasti kaikkia. On selvää, että päätökset eivät nauti suurta kansan suosiota, mutta päätöksiä ei tehdä suosion takia vaan Suomen ja suomalaisten takia. Näillä toimilla taitamme velkaantumiskehityksen ja vältämme EU:n ”tarkkailuluokalle” joutumisen. Kokoomusjohtoinen hallitus kantaa yhtenäisesti tässä vaikeassa tilanteessa vastuuta tulevaisuudestamme. Aiemmin olemme tottuneet, että vaikeat kehysriihineuvottelut on ratkaistu rahaa jakamalla, mutta nyt suunta on muuttunut. Tässä riihessä ei jaettu rahaa vasemmalle ja oikealle.

Vaikea taloustilanne vaatii myös sopeutusten lisäksi kasvun edellytyksiä. Puhtaan siirtymän investointeja tuetaan antamalla 20 % verohelpotus suurille investoinneille. Lisäksi kantaverkkoyhtiö Fingridin investointikyvystä huolehditaan. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on esitetty huolta, että alueelle ei saada puhtaan siirtymän investointeja, koska alueella ei ole riittävää sähkönsiirtokapasiteettia. Myös tutkimus- ja kehitysinvestointirahoitusta lisätään aiemmin sovitusta. Hallitusneuvotteluissa sovitusta lähes 4 miljardin euron investointipaketista pidetään kiinni, jossa on mm. päätetty VT 5:seen, Karjalan rataan ja Savon rataan kohdistuvista panostuksista.

Kehysriihen päätöksillä vaikutetaan myös hyvinvointialueiden vaikeaan tilanteeseen. Alueilla on vakavia taloudellisia haasteita ja ongelmia henkilöstön riittävyydessä. Ketään ei hoideta mitoituksilla ja takuulla ja siksi riihessä päätettiin laskea ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta 0,6:een. Myös hoitotakuita huojennetaan. Näillä päätöksillä helpotetaan alueiden taakkaa.

Vaikeina aikoina katse on käännettävä kohti tulevaisuutta. Näen tulevaisuudessa toivoa. Kehysriihen lopputulos luo uskoa hyvinvointivaltiomme jatkuvuudelle. 

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]

 

SOME