SDP:n tilannekuva ei ole realistinen

Hannu Kokki kritisoi (SS 20.4) Orpon hallituksen kehysriihen päätöksiä. Kokin kirjoitus ei sisältänyt sanakaan Suomen talouden tilanteesta. Se, että Kokki ei huomioi taloudellista tilannetta kirjoituksessaan, kertoo omalta osaltaan siitä, että SDP:n tilannekuva on kovin ruusuinen. 

Suomen taloudellinen tilanne on merkittävästi heikentynyt hallitusohjelman kirjoittamisen jälkeen. Tähän on vaikuttanut ennusteita heikompi suhdannetilanne, korkea korkotaso, hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne sekä odotettua heikompi verotulojen kertymä taantuman takia. Suomen talous ei ole reaalisesti kasvanut 16 vuoteen. Julkiset menomme ovat sen sijaan kasvaneet jatkuvasti. Olemme eläneet velaksi yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien. Valtion velkasuhde on tässä ajassa yli kaksinkertaistunut. Ilman lisätoimia velkasuhde lähestyisi 90 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2028. Näin ei voi jatkua. 

Jotkut kehysriihessä päätetyt sopeutustoimet tarkoittavat paluuta muutamien vuosien takaiseen tilanteeseen. Silloinkin olemme pärjänneet varsin hyvin. Nyt, kun nämä säästöt tehdään, niin pärjäämme myös jatkossa. Toimien lykkääminen tarkoittaisi monikertaisesti vaikeampia ratkaisuja myöhemmin. Emme voi syödä tulevien sukupolvien hyvinvointia jatkuvalla velanotolla. Näidenkin toimien jälkeen Suomi on edelleen laajojen palveluiden hyvinvointivaltio. 

Kokin mainitsemien sote-palveluiden toimintaympäristö on merkittävästi muuttunut siitä, kun nykyinen lainsäädäntö, sekä sairaaloiden ja ympärivuorokautisten päivystysten palveluverkko muodostui 1990-luvulla. Väestön vanheneminen ja työvoiman vähentyminen haastavat palveluiden tarjoamista. Seuraavan 10 vuoden aikana lähes kolmasosa hyvinvointialueiden työntekijöistä eläköityy, samalla kuin palvelutarve kasvaa. Nyt on tärkeintä kohdistaa henkilöstö oikein kaikista kriittisimpiin tehtäviin. Ihmisiä kun ei hoideta takuilla, mitoituksilla tai seinillä. 

Meidän alueellistenkin päättäjien on pystyttävä tekemään ratkaisuja. Ratkaisuiksi ei riitä jatkuva otto-oikeuden käyttö ja lautakuntien tekemien päätösten vesittäminen. Politiikassa helpointa onkin ongelmien ja epäkohtien kertominen ja menojen lisääminen hyvin kohteisiin. Vaikeampaa sen sijaan on tilannekuvan analysointi ja realististen ratkaisujen etsiminen. 

Karoliina Partanen

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (kok.)

Katso kaikki kirjoitukset

YHTEYS

+358 50 494 3585 

[email protected]